Kattoremontti - mitä ottaa huomioon?

Kattoremontiin ryhtyessä täytyy muistaa, että katto on kokonaisuus. Tyylikäs ja hyvässä kunnossa oleva katto nostaa rakennuksen arvoa, sekä ryhdistää koko julkisivua. Toimivat ja kauniit katot ovat tarkkaan suunniteltuja kokonaisuuksia, jotka muodostuvat esimerkiksi kattoturvatuotteista, vesikouruista, vesikatteen materiaaleista, listoista, aluskatteesta ja ruoteista.

Jokaisella osalla on oma tärkeä tehtävänsä niin julkisivun ulkonäön kuin katon kestävyyden kannalta. Ammattitaitoista katon asentamista unohtamatta.

Mistä aloittaa kattoremontin suunnittelu?

Kun kattoa aletaan suunnittelemaan, täytyy ottaa huomioon ensin katon ulkonäkö ja sen yleiskunto.

Seuraavaksi kannattaa tarkistaa vanhan katon alapuolisen tuuletuksen toimivuus, sekä katon kantavat rakenteet. Vanhat katot vaativat hyvin usein jonkinlaista oikaisua. Oikaisu kannattaa jättää ammattilaiselle.

Tämän jälkeen on hyvä varmistaa rakennusmääräyksien velvoittamat kattoturvatuotteet kohteelle. Katon täytyy olla turvallinen kokonaisuus, joka suojaa rakennuksen asukkaita.

Katemateriaalin valinta

Oma mieltymys katon ulkonäöstä tai vaikkapa sen hiljaisuudesta sateella vaikuttaa katemateriaalin valintaan, mutta kaikki katemateriaalit eivät sovellu kaikille katoille. Esimerkiksi tiilikuvioidun teräskatteen minimikaltevuus on 1:4 ja taas pystysaumaisisssa teräskatteissa minimikaltevuus voi olla peräti 1:9.

1:4 tarkoittaa sitä, että jokaista metriä kohden, katto laskee neljä metriä. Varmista oman kattosi kaltevuus ennen kuin alat haaveilemaan jostain tietystä katemateriaalista.

Loivemmille katoille on vähemmän materiaalivaihtoehtoja, koska loivalla katolla vesikatteen täytyy muodostaa yhtenäinen pinta. Huopakatto, eli bitumikatto, on käytännössä ainoa vaihtoehto, jos kyseessä on huopakatto.

Huopakattoa ei pidetä erittäin kauniina vaihtoehtona, mutta palahuopakaton valitessa, lopputulos voi olla erittäin tyylikäs. Hyvin tehty huopakatto voi kestää aikaa yhtä hyvin peltikatto, eli noin 50 vuotta. Se ei myöskään rasita katon rakenteita keveytensä vuoksi. Auringon UV-säteily voi kuitenkin kuluttaa pintaa ja aiheuttaa siihen erilaisia halkeamia.

Peltikatto taas haalistuu ja ruostuu ajan kanssa, mutta asianmukainen huoltomaalaus taas pitää sen hohdossaan. Esimerkiksi konesaumattu peltikatto huoltomaalataan 10 - 15 vuoden välein. Peltikatto ja muutkin katot on hyvä tarkastaa vuosittain vähintään silmämääräisesti. Katon säännöllinen huoltaminen on edullisempaa kuin uuden katon asentaminen.

Peltikatot ovat helppohoitoisempia kuin tiilikatot tai huopakatot, sillä se ei tarjoa sammaleelle niin otollista kasvualustaa. Huopakattoja ja tiilikattoja täytyy ehdottomasti pestä ja siivota irtoroskista usein. Usein huopakatto on tiilikattoa alttiimpi sammaleelle.

Sammal on kuitenkin yleinen ongelma vanhojen tiilikattojen kanssa, koska katteen pintamateriaali on ajan myötä muuttunut huokoisemmaksi. Tämä altistaa kattoa entisestään kasvustolle. Jos katosta irtoaa tiiliä, ne täytyy myös korjauttaa nopeasti.

Tiilikatot eivät ole enää niin suosittu vaihtoehto, sillä nykyään peltikattoja saa myös tiilikuvioituna. Tiilikatto on kuitenkin kaikkein hiljaisin vaihtoehto eri katemateriaaleista ja voi kestää myös noin 50 vuotta huolellisesti tehtynä. Se täytyy kuitenkin pinnoittaa viimeistään 30 vuoden kuluttua siitä, kun katto on asennettu. Tämän jälkeen sitä maalataan aina 10 - 20 vuoden välein. Tiilikattoja voi pääsääntöisesti asentaa vain jyrkille katoille.

Sadevesijärjestelmä

Hyvä sadevesijärjestelmä on katon tärkeä kumppani. Vesikourujen täytyy ohjata taivaalta tuleva vesi katolta erittäin hyvin.

Oikean kokoisen sadevesikourun valinta on erittäin tärkeää. Sadevesijärjestelmässä ei kannata säästää, jos on pienikin pelko siitä että lopputulos on alimitoitettu. Jos kattoremonttia tekevällä yrityksellä on kaikkeudessaan tarjota vain yhden kokoinen kourukoko, kannattaa kysyä toisen ammattilaisen mielipidettä aiheesta.

Rakennustieto Oy:n RT-kortistosta selviää selvät mitoitusohjeet sadevesijärjestelmille.

Kourumateriaaleja on myös erilaisia. Alumiininen kouru elää lämmönvaihtelun seurauksena ja rikkoutuu helpommin kuin teräs. Alumiiniset ja muoviset keräävät myös helposti likaa. Aurinko voi polttaa lian tiukasti kiinni kouruihin. Alumiininen on lisäksi äänekäs vaihtoehto.

Teräksiset kourut kestävät erittäin hyvin ja paksu pinnoite tekee niistä hiljaisen vaihtoehdon.

Ei kuvaa
1,00 € 3 tarjousta
Ei kuvaa
0,50 € 7 tarjousta
Ei kuvaa
29,00 € 2 tarjousta
Katto korjaus
1 000,00 € 4 tarjousta
Rintamamiestalon katon maalaus
1,00 € 3 tarjousta
Ei kuvaa
40,00 € 1 tarjousta
Ei kuvaa
1,00 € 5 tarjousta
Ei kuvaa
250,00 € 3 tarjousta
Ei kuvaa
1,00 € 1 tarjousta
Ei kuvaa
2 000,00 € 1 tarjousta
Ei kuvaa
0,01 € 2 tarjousta
Omakotitalon peltikaton maalaus
4 200,00 € 3 tarjousta
Ei kuvaa
4 500,00 € 2 tarjousta
Profiilipeltikaton pesu & ruuvien tarkistus
1,00 € 1 tarjousta
Kattomuutos, tasakatosta harjakatoksi
0,01 € 2 tarjousta
Verhokiskon asennus parvekkeen kattoon
125,00 € 4 tarjousta
Ei kuvaa
33,00 € 1 tarjousta
Ei kuvaa
38,00 € 3 tarjousta
Työkohde osastot